Här är ett öppet inlägg som jag och Sumeja Ata, projektledare för khadijaprojektet skrev efter de senaste dagarnas turbulens i media om fåniga debatter om handskakningar och annat.
Det har tyvärr inte valt att publiceras av media.
Debatten som rasat de senaste dagarna efter Halal-tvs sändning har lett till att diskussionen om islam förflyttats år tillbaka i tiden. Hur kommer det sig att media än en gång etablerar den stereotypa bilden av muslimer och i synnerlighet den muslimska kvinnan? Om hon inte beskrivs och framställs som förtryckt så är hon extrem och står utanför samhället. Som i detta fall när media väljer att lyfta upp konflikten mellan programledarna och Carl Hamilton vilket gett upphov till en enorm debatt om muslimska individers, och återigen kvinnors, utanförskap och särställning i samhället. Den muslimska kvinnan lyfts än en gång upp som förtryckt, denna gång av uråldriga traditioner och av islam. När ska dessa föreställningar nyanseras av svensk media?
Vidare väljer SVT i programmet Debatt att bjuda in muslimer för att diskutera den kritik som uppstått efter att två av programledarna vägrat ta i hand och hamnat i konflikt med Carl Hamilton. Ett fenomen som inte är särskilt utbrett bland muslimer och egentligen en ickefråga men som av media nu lyfts upp till att vara ett utbrett samhällsproblem. I debatten lyser väl underbyggda resonerande och analyserande argument med sin frånvaro. Hur har man tänkt när man valt ut medverkande? Var är de islamiskt högutbildade som kan nyansera debatten? Givetvis handlar debatten inte om handskakningens betydelse i samhället utan om något djupare; hur ska vi hantera olikheter i samhället och hur ska vi bemöta varandra med respekt? Den muslimska kvinnan och hennes val (som aldrig någonsin enligt media tycks kunna vara ett fritt bra val) är frågor som vi vill lyfta upp. Ifrågasättande är utvecklande, men det ska ske med respekt för oliktänkande.
Att kalla Carl Hamilton för rasist som en av debattörerna gjorde i torsdagens Debattprogram, var att ta i. Hamilton är inte rasist, möjligen trångsynt inför människors olikheter. Programledarna menade att muslimer inte skakar hand med motsatta könet. Där har de fel, majoriteten av svenska muslimer skakar hand med motsatta könet dagligen. Det gör dem inte mindre respekterade muslimer. Att debatten om muslimer, speciellt muslimska kvinnor, och Islam 2008 ska handla om handskakning är sorgligt. Vi ställer frågan återigen: när ska svensk media nyansera bilden av den muslimska kvinnan?
Sumeja Ata och Anna Waara, projektledare för Khadijaprojektet, om islam och jämställdhet
Köttfärssås
6 år sedan
1 kommentar:
Jag tänkte bara säga att jag tycker bloggen verkar så bra att jag har lagt till den i min länklista..
Skicka en kommentar