lördag 4 oktober 2008

Den muslimska fredsrörelsen

Något jag startade bloggen för men inte kommit mig för att skriva om än är den framväxande muslimska fredsrörelsen i Sverige.

Som en direkt reaktion på vad som händer i världen så startades för några år sedan fredsprojektet fredsagenterna . Fredsagenterna är ett sammarbete mellan studieförbunden Ibn Rushd och Sensus och dess grundtanke är att omdefiniera oss själva, ifrågasätta det som sker i världen och lyfta upp den islamiska fredskulturen som är så undangömd idag.
Fredsagenterna har hittills utbildat 25 svenska muslimer (med detta menar jag muslimer som identifierar sig som svenskar på något sätt) i islamisk fredskultur, om du vill beställa en fredsagentföreläsning så kontakta mig via kommentarerna. Vidare har vi diskuterat ämnen som demokrati, FNs MR samt den islamiska deklarationen för MR, konflikthantering och identitet. Idag pågår utbildning av ytterligare 75 agenter som ska vara klara till jul inshallah (om Gud vill).
Du kan höra mer om oss här

Fredsagenterna hade även som mål att ge ut en handbok i islamisk fredskultur och idag finns boken Salam-om krig fred och islam i bokhandlarna. Boken innehåller skribenter som Donald Boström, Muhammed Fazlhashemi, Suad Muhammed, Jan Guillou, Mattias Gardell och Othman Tawalbeh och behandlar olika ämnen. Några av dem är; Stöder Koranen terrordåd? Är islam förenligt med demokrati? Vad beror den islamfientliga vågen på? Vilken betydelse har media haft? Vad säger muslimerna själva? Är religion över huvud taget förenligt med demokrati och ett fredligt samhälle? Salam – om krig, fred och islam möter myter med kunskap och öppnar diskussionen kring kontroversiella frågor som religionernas betydelse i vår tids konflikter och fredsprocesser. Demoniseringen av islam och muslimer fortsätter trots att nittionio procent av världens muslimer tar avstånd från terrordåd och terrororganisationen al-Qaida.

Några av oss fredsagenter var sedan med och diskuterade startandet av en ny fredsorganisation. Vilket efter några intensiva helger med mycket brainstorming och visionerande mynnade ut i Sveriges första muslimska fredsorganisation; Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa. Namnet speglar det rättvisekoncept som islam så starkt förespråkar. Vidare är det inte en självklarhet att ett samhälle är rättvist endast för att det råder tillstånd av fred. Det finns mycket för oss att göra i Sverige där de MR definitivt är i fara iom kriget mot terrorismen, eller som Bengt Westerberg svarade på frågan om kriget mot terrorism kan komma att ske på bekostnad av de MR " jag inte bara fruktar det, jag anser att det är så".

Hasan Asads utvinsing (som nu tillfällit stoppats av Billström) är ett exempel på detta. Säpo har synpunkter på Hassan Asad. Därför är han ett säkerhets­ärende som avgörs av regeringen. Bara Säpo och regeringen vet vad Hassan Asad anklagas för. Inte ens han själv och hans advokat får något veta. Helt bisarrt! Skriv på här om du vill protestera mot detta brott mot internationell lag!

Om du är nyfiken på SMFR vill stödja oss eller engagera dig i kampen för rättvisan så gå in på vår hemsida och läsa mer. Du kan även lyssna här.

SMFR finns även omnämda här om kärnvapen.

och ska i höst medverka i en religionsdialogshelg för fred tillsammans med kristna freds där vi ska diskutera hur vi från ett religiöst perspektiv kan arbeta tillsammans för fred. Välkommen att delta.

Salam (fred)!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket bra och övergripande inlägg om fredsrörelsen!

Nu har jag skickat min ansökan till religionsdialog helgen. Jätte spännande möte!

Kram på dig Anna,

syster Anwahr